WatchUSeek Watch Forums banner

Czy ktoś faktycznie uszkodził swój zegarek zmieniając datę w zabronionym przedziale?

61K views 62 replies 33 participants last post by  abd26  
#1 ·
Jakoś znowu mi się to udało...

Zazwyczaj noszę zegarek przez 2 tygodnie lub miesiąc. Mam rotację 3 zegarków, co oznacza, że nie muszę regulować daty, gdy zmieniam zegarki. Mimo to czasami spóźniam się lub jestem za wcześnie o jeden dzień, więc konieczna jest korekta daty. Tu pojawia się problem. Nie wiem, jak to się dzieje, ale powiedziałbym, że w nowym zegarku około 50% przypadków:
1. mechanizm zatrzymuje się między 20:00 a 2:00.................ORAZ
2. Zapominam zmienić godzinę na coś w rodzaju 6 rano/po południu.........ORAZ
3. Reguluję datę.............................................................ORAZ
4. Facepalm!

Przy tej ostatniej okazji godzina była dokładnie 00:01 na kalibrze 2500D, więc data właśnie się zmieniła i przeszedłem z 2 na 31 na tarczy datownika. Zdałem sobie sprawę z błędu dopiero wtedy, gdy chciałem wyregulować godzinę. Nie mogę powiedzieć, żebym poczuł jakiś dodatkowy opór lub usłyszał jakiś dziwny dźwięk. Mimo to wyobrażam sobie, że nie może to być dobre dla mechanizmu, ale jak bardzo jest to naprawdę złe?

Czy ktoś miał kiedyś poważne problemy z powodu czegoś takiego? Jeśli są jakieś uszkodzenia, czy naprawia się je po prostu podczas regularnej konserwacji, czy też jest z tym coś więcej?

Słyszałem wystarczająco dużo historii o ludziach nurkujących z odkręconymi koronkami, że jestem pewien, że nie mogę być jedynym, który jest na tyle niedbały, by popełnić tego rodzaju błąd zmiany daty.

#2 ·
Myślę, że jest w porządku, gdy zmiana daty faktycznie nastąpi - w 2500 roku to zwykle blisko północy, więc może być w porządku.

Problem pojawia się, jeśli zmienisz datę, podczas gdy mechanizm jest w trakcie zmiany. Istnieje system kołków/dźwigni, który pęknie i uszkodzi się, jeśli wymusisz go ręcznie, gdy jest włączony.

Jestem pewien, że ktoś taki jak Archer może dać ci znacznie dokładniejszy opis mechaniki - lub spróbuj magicznej wyszukiwarki Google...

#10 ·
Jestem pewien, że ktoś taki jak Archer może dać ci o wiele dokładniejszy opis mechaniki - lub spróbuj magicznej maszyny google...
Wołaliście?

;-)

Przede wszystkim zastrzeżenie - zapomnij o tym, co wszyscy na internetowym forum zegarkowym mówią (w szczególności ci, którzy twierdzą, że to mit), i przeczytaj instrukcję obsługi, która była dołączona do twojego zegarka i postępuj zgodnie z nią.

A teraz, gdy to już za nami, odpowiedź na to pytanie brzmi... to zależy.

To zależy od specyfiki mechanizmu kalendarza w konkretnym mechanizmie. Na przykład w ETA 2892 lub 2824 "palec", który uruchamia wskaźnik daty, jest sprężynowy, więc chociaż może powodować pewien opór podczas szybkiego ustawiania daty, jest mało prawdopodobne, aby coś uszkodzić, jeśli szybko ustawisz datę, gdy zegarek jest już w trakcie zmiany daty. Jednak w ETA 2836 na pewno coś uszkodzisz, jeśli wymusisz to, ponieważ mechanizm jest zupełnie inny.

ETA 7750 jest często cytowana jako mająca ten problem i tak, czasami dochodzi do uszkodzeń, jak w tym chronografie Tissot:

Tutaj widać, że palec, który napędza koło wskaźnika daty, został całkowicie odłamany:

Teraz w tym systemie jest zabezpieczenie, ale wydaje się, że wielu zegarmistrzów o tym nie wie, więc często nie działa to prawidłowo i nie liczyłbym na to, że uratuje cię osobiście.

Zatem w przypadku Omegi 2500, która jest oparta na ETA 2892 i wykorzystuje ten sam mechanizm daty, palec jest sprężynowy, więc prawdopodobieństwo uszkodzenia w wyniku użycia szybkiego ustawiania w ograniczonych godzinach jest niewielkie. Nadal nie zrobiłbym tego celowo ani nic takiego, ale prawdopodobieństwo, że faktycznie coś się zepsuje, jest niewielkie. Należy pamiętać, że ograniczone godziny zwykle obejmują czas przed i po zmianie daty - dzieje się tak dlatego, że palec, który przerzuca wskaźnik daty, wykonuje tylko jeden obrót na 24 godziny i potrzeba czasu, aby palec usunął się z drogi po przerzuceniu daty.

Zauważ, że w niektórych zegarkach Omega w stylu vintage ryzyko jest wyższe - na przykład w Cal. 563, 564 i 565. Ponieważ szybkie ustawianie odbywa się poprzez wyciągnięcie koronki do trzeciej pozycji, a samo to powoduje przesunięcie daty o jeden dzień do przodu, łatwo jest przypadkowo uruchomić szybkie ustawianie, gdy próbujesz wyciągnąć koronkę do pozycji 2, aby ustawić wskazówki. Problem był tak powszechny, że Omega zaprojektowała część ofiarną w mechanizmie daty, która zginałaby się i ulegała awarii, zanim uszkodziłaby tarczę daty.

Powtórzę tylko, że nawet jeśli myślisz, że wiesz lepiej, ponieważ zegarek ma określony mechanizm kalendarza, który Twoim zdaniem można szybko ustawić w dowolnym momencie, pamiętaj, że producenci czasami modyfikują mechanizm bazowy, więc odniesienie się do instrukcji i postępowanie zgodnie z nią jest właściwym rozwiązaniem. Dobrym pomysłem jest wybranie znanego bezpiecznego czasu na regulację daty, np. 6:30.

Mam nadzieję, że to pomoże.

Pozdrawiam, Al

#4 ·
Zaryzykuję stwierdzenie, że koncepcja zakazanego interwału jest mitem, przynajmniej dla nowoczesnych mechanizmów. Oto, co omawiałem zarówno z RSC, jak i Omega Boutique w Dallas.

Rolex: Rozmawiałem z Rolex SC w Dallas i po prostu śmiali się z całej tej koncepcji. Zwrócili uwagę, że to wcale nieprawda, chyba że jest to wspomniane w instrukcji obsługi/podręczniku dotyczącym zakazanej osi czasu. Rolex bardzo poważnie traktuje mechanizmy.

Omega: Wspomnieli również, że ta koncepcja nie jest ważna dla żadnego z ich współosiowych mechanizmów ze względu na mechanizm skaczącej wskazówki godzinowej.

#18 ·
Zaryzykuję stwierdzenie, że koncepcja zakazanego interwału jest mitem, przynajmniej dla nowoczesnych mechanizmów. Oto, co omawiałem zarówno z RSC, jak i Omega Boutique w Dallas.

Rolex: Rozmawiałem z Rolex SC w Dallas i po prostu wyśmiali całą tę koncepcję. Zwrócili uwagę, że to wcale nieprawda, chyba że jest to wspomniane w instrukcji obsługi/podręczniku dotyczącym zakazanej osi czasu. Rolex bardzo poważnie traktuje mechanizmy.

Omega: Wspomnieli również, że ta koncepcja nie jest ważna dla żadnego z ich mechanizmów współosiowych ze względu na mechanizm skaczącej wskazówki godzinowej.
Miałem Tudora Big Block, który wykorzystuje zmodyfikowany Valjoux 7750. Zmiana daty w tym "zakazanym interwale" spowodowała, że data nie była już prawidłowo wyśrodkowana w oknie. Ostatecznie naprawione przez zegarmistrza. Nie spowodowało to żadnych uszkodzeń, ale irytujące było to, że data nie była już wyświetlana prawidłowo.

#6 ·
Some ETA movements can be damaged this way - I bought a pre-owned Bremont ALT1-C that had been back to Henley because the previous owner borked it this exact way (we discussed it during a pre-purchase "full disclosure" conversation)
Tak, Valjoux (pierwotnie nie ETA) 7750 i jego pochodne mogą ulec uszkodzeniu w ten sposób. 2824 i 2892, z których ten ostatni stanowi podstawę dla wielu mechanizmów Omega, są w rzeczywistości dość bezpieczne, jeśli to zrobisz. Mogą się zgrzytać i może być większy opór, jeśli spróbujesz zmienić datę tuż przed północą, ale nie stopi to wnętrza.

Efekt dyskusji w internecie oznacza, że fakty "zmieniają się" z czasem. Pierwotna rada brzmi mniej więcej: "nie zaleca się tego robić na wypadek zmiany daty w dokładnym, to znaczy dokładnym, momencie zmiany koła kalendarza. To może coś zepsuć. Zatem, aby uwzględnić fakt, że niektóre zegarki są źle ustawione, określamy naprawdę ogromne okno, w którym lepiej nie zmieniać daty."

Teraz stało się to: "jeśli nawet pomyślisz o zmianie daty przed kolacją dzień wcześniej, urwiesz kawałek metalu wewnątrz mechanizmu. Twój zegarek natychmiast stanie się przyciskiem do papieru i ryzykujesz, że ten kawałek metalu przebije zarówno tarczę, jak i kryształ i wbije się w twoje oko. Twój zegarek będzie musiał wrócić do Szwajcarii w celu wymiany całości, a formalne dochodzenie potrwa nie mniej niż 12 tygodni. Będziesz zmuszony nosić Casio F91W przez cały czas, gdy Twój luksusowy zegarek będzie niedostępny. Wstyd!"

#8 ·
Może się mylę, ale - myślę, że wszystkie mechanizmy ETA i Selita można wymieniać w zasadzie w dowolnym momencie, z wyjątkiem okolic północy, kiedy zaczyna się zmieniać data. Więc wszystko poza godzinami 23:00-1:00 powinno być w porządku (to tylko ogólna wytyczna). 7750 mają dłuższy zakres czasu. Myślę, że większość instrukcji mówi coś w stylu 20:00-3:00 lub w pobliżu.

#9 ·
Mogę się mylić, ale myślę, że wszystkie mechanizmy ETA i Selita można zmieniać w zasadzie w dowolnym momencie, z wyjątkiem okolic północy, kiedy data zaczyna się zmieniać. Zatem wszystko poza godzinami 23:00-1:00 powinno być w porządku (to tylko szeroka wytyczna). 7750 mają dłuższy zakres czasu. Myślę, że w większości instrukcji jest napisane coś w stylu 20:00-3:00 lub w pobliżu.
Po prostu jestem ciekaw... w instrukcji obsługi której firmy zegarkowej konkretnie wspomniano o tego rodzaju harmonogramie?

#14 ·
Cześć Al, dziękuję za jasne i szczegółowe informacje.

Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Jeśli doszło do uszkodzenia, w jaki sposób użytkownik może to zdiagnozować?

W moim konkretnym przypadku mój SMP (Omega 2500/ETA 2892) pokazywał 00:02 (data właśnie zmieniła się o 23:56), a ja przesunąłem datę około 30 razy za pomocą mechanizmu szybkiej zmiany daty (przez przypadek, nieumyślnie). Jak dotąd, po 1 dniu noszenia zegarka, nie widzę żadnych oznak nieprawidłowego działania: chodzi tak samo dobrze jak wcześniej, a data zmienia się normalnie. Czy w takim razie słuszne jest myślenie, że nie doszło do uszkodzenia? Czy objawy są inne w przypadku mechanizmu Omega 3330/Valjoux 7750?

#15 ·
Mam Day Date z automatycznym mechanizmem ETA. Nosiłem go przez lata na co dzień, zanim zainteresowałem się zegarkami. Pewnego dnia wskaźnik dnia się zaciął. Zegarek poza tym działał poprawnie i dobrze chodził. Zaniosłem go do naprawy i powiedzieli, że jest uszkodzone koło zębate lub ząb koła zębatego lub coś w tym rodzaju i wymienili to dość tanio. Spekulowali, że prawdopodobnie było to spowodowane ustawieniem daty w tym zabronionym oknie i nauczyli mnie, aby zawsze przestawiać ją na godzinę 6:00 w trzeciej pozycji przed zresetowaniem Dnia lub Daty w drugiej pozycji.

Na szczęście powiedzieli, że zegarek jest ogólnie w świetnym stanie.

#16 ·
Dopóki data zmienia się normalnie, prawdopodobnie nie ma żadnych uszkodzeń. W przypadku przykładu 7750 powyżej, oczywiście data nie będzie się już zmieniać, ponieważ palec nie był tam, aby przesunąć wskaźnik daty.

3330 to zmodyfikowany 7750, więc oprócz zamontowania koła kolumnowego, wychwytu współosiowego i przesunięcia rejestru minut, Omega zmieniła również sposób działania daty. Ma ten sam typ koła napędowego daty, co 2892 (tak samo jak w Twoim 2500). Zamiast sztywnego palca, jak pokazałem powyżej, palec jest sprężynowy - ten styl wygląda tak, jak widzisz tutaj:

Czerwona strzałka wskazuje palec, który napędza wskaźnik daty i może się złożyć do środka koła pod obciążeniem we właściwym kierunku, więc ponownie nie polecam tego robić, przesuwanie daty za pomocą korektora prawdopodobnie niczego nie uszkodzi. Dlatego wspomniałem powyżej, że nawet jeśli znasz podstawowy mechanizm, rzeczy mogą się zmienić i w tym przypadku jest to na lepsze pod względem daty.

Pozdrawiam, Al

#36 ·
Tak, to mam w moim Seagull ST2130.
Myślę, że zepsułem to, próbując ręcznie przestawić datę, podczas gdy ta mała stopka była w kontakcie z kołem datownika. Środkowy srebrny dysk jest przymocowany do czarnego pinu, a "stopka" wydaje się być miedzianą podkładką na spodniej stronie srebrnego dysku. Pin wypadł z otworu i wszystko zaczęło się przemieszczać. Teraz próbuję ustalić, czy miedziana podkładka była zgięta lub uszkodzona przed jej wymianą.

Wniosek: Zwróć uwagę na zabroniony interwał!

#23 ·
Po przeczytaniu wszystkich postów tutaj, czy byłoby poprawnie powiedzieć, że zegarki tylko z ETA lub zmodyfikowanym ETA mogą potencjalnie mieć zalecenie dotyczące zakazanego okresu.

Czy jakakolwiek instrukcja obsługi zegarka z własnym mechanizmem wspomina o zakazanym okresie?
Chodzi ci o coś w stylu Seiko? ;)

Tak, myślę, że tak. Poszukam później instrukcji obsługi mojego SKX.

#33 · (Edited)
Cześć Al,

Przyglądałem się instrukcji obsługi Omega (https://www.omegawatches.com/fileadmin/Customer_Service/usermanual/OMEGA_User_Manual_EN.pdf), którą Omega ma na swojej stronie internetowej, obejmuje ona wiele kalibrów. Byłem ciekaw, że pod numerami 1152 i 1164 nie mają tych ograniczeń interwałowych, mimo że, jak rozumiem, są one oparte na 7750. Wymieniają ograniczenia dla 1151, 3606, 3888 i 3890.

W przypadku, gdy prawdą jest, że ograniczenie interwału nie dotyczy 1152, czy Omega dodała lub zmieniła coś, aby nie miało to ograniczenia?

Dzięki.

EDIT: Zignoruj, źle przeczytałem instrukcję. Dotyczy.

NB: daty nie można korygować między 20:30 a 1:00. (21:00 i 4:00 dla kalibrów 1151 i 3606; patrz notatka poniżej dla kalibrów 3888 i 3890).
Z jakiegoś powodu nie widziałem pierwszego zdania, kiedy czytałem je po raz pierwszy...

#47 ·
Cześć Al,

Przyglądałem się instrukcji obsługi Omegi, którą Omega ma na swojej stronie internetowej, obejmuje ona wiele kalibrów. Byłem ciekaw, że pod numerami 1152 i 1164 nie ma tych ograniczeń interwałowych, mimo że, jak rozumiem, są one oparte na 7750. Wymieniają ograniczenia dla 1151, 3606, 3888 i 3890.

W przypadku, gdy prawdą jest, że ograniczenie interwałowe nie dotyczy 1152, czy Omega dodała lub zmieniła coś, aby to ograniczenie nie obowiązywało?

Dzięki.
Cześć wszystkim, mam to samo pytanie i miałem nadzieję uzyskać jakieś informacje od ekspertów od zegarków, takich jak wy.

Dość głupio popełniłem błąd zmiany daty mojego nowo zakupionego zegarka Omega Speedmaster Date (kal. 1164) w trakcie zabronionego interwału...
Mieszkam w strefie czasowej GMT+1, ale ponieważ zegarek został kupiony od sprzedawcy w strefie czasowej GMT+0, chciałem przesunąć czas o 1 godzinę. Nie wiem jak, ale w jakiś sposób pomyliłem pozycję koronki i przystąpiłem do obracania koronki w drugiej pozycji (data), a nie w trzeciej. W tym czasie zegarek był ustawiony na około 23:30, więc kiedy obróciłem koronkę (co zrobiłem bardzo powoli i ostrożnie) i prawie natychmiast zobaczyłem zmianę daty, ogarnęła mnie groza.

Natychmiast sięgnąłem po instrukcję obsługi, aby zobaczyć, co dokładnie mówi o zmianie daty po godzinie 21:00 (mając również zegarek z kal. 7750, byłem świadomy faktu, że należy tego unikać) i oto, co jest napisane na stronie dotyczącej mojego kalibru:

Korekta daty: wyciągnij koronkę do pozycji 2, obróć koronkę do przodu (do tyłu dla kalibrów 1151, 3606), a następnie wciśnij koronkę z powrotem do pozycji 1. NB: daty nie można korygować między godziną 21:00 a 1:00 lub 4:00 (kalibry 1151, 3606).
To jest dla mnie trochę niejasne, ponieważ wydaje się sugerować, że ograniczenie nie dotyczy mojego kalibru (1164), ale tylko kalibrów 1151 i 3606. Czy mam rację, wyciągając taki wniosek?
Chciałbym również bardzo wiedzieć, czy istnieje jakikolwiek sposób, abym mógł sprawdzić, czy nie uszkodziłem mechanizmu, poza czekaniem 24 godzin, aby zobaczyć, czy data zmienia się prawidłowo. Czy jest?

Teraz kilka innych rzeczy, o których być może warto wspomnieć:
1) Kiedy przypadkowo zmieniłem datę, nie używałem, jak powiedziałem, żadnej nadmiernej siły, ani nie słyszałem, żeby coś pękło lub chrupało wewnątrz zegarka. Jedyne, co usłyszałem, to wyraźne "kliknięcie", gdy data zmieniła się z 1 na 2. Zakładam, że ten dźwięk jest naturalny?
2) Kiedy nastąpiła zmiana, "2" utknęła w połowie okna daty, co oznacza, że widoczna była tylko jej dolna połowa. Od tego czasu przesunęła się do miejsca, w którym jest teraz idealnie wyśrodkowana. Czy to może być wskazówka, że mechanizm zmiany daty najwyraźniej nadal działa prawidłowo?

Myślę, że nie powinienem był dotykać zegarka po powrocie z długiej nocnej zmiany i byłem dość zmęczony, ale ponieważ jest to mój pierwszy drogi luksusowy zegarek, na który długo oszczędzałem, po prostu nie mogłem się oprzeć pokusie. Głupi błąd. Powinienem był być o wiele bardziej ostrożny.

Proszę, dajcie mi znać, co myślicie - czy jestem w tarapatach?
Dzięki!

#41 ·
I have been so used to the 8500/9300 quick hour set that a few weeks ago I wasn't thinking and set the date on my 2500 C. Afterwards the date would change half way.

The watch was 8!years old so needed a service anyway but I was pretty bummed I did it.

Should have it back next week or so.
To takie smutne, ale przynajmniej wytrzymałeś 8 lat, zanim trzeba było zrobić serwis.

• Like
Reactions: GTTIME
#38 ·
Próbowałem zmienić datę w moim Jaeger-LeCoultre Reserve de Marche nieświadomie, ale w ogóle się nie zmieniła. Potem zdałem sobie sprawę z mojego błędu i zmieniłem godzinę na 6 rano, a następnie zmieniłem datę. Wtedy było w porządku i się zmieniło. Sprzedawca powiedział mi, żebym następnym razem nie ryzykował, ponieważ może to uszkodzić zegarek. Wydaje się, że ma jakiś mechanizm bezpieczeństwa zainstalowany przeciwko takim okazjonalnym próbom. Ale tak, należy tego unikać, jak wspomniano w instrukcji obsługi zegarka.

#39 ·
Różne kwestie poruszone...

- Zenith El Primero jest również zagrożony, przynajmniej te wyprodukowane do 2000 roku (kiedy wyprodukowano mój), a w pewnym momencie dostarczali oni Rolex, Tag, Concord, Ebel i innym, więc to dużo zegarków, które na pewno nie są ETA.

- Wyszukiwania w Internecie są świetne, ale również ujawniają wiele problemów. Popularna strona z niedokładnymi informacjami może pojawiać się częściej niż mniej "autorytatywna" strona z poprawną odpowiedzią.

- Niektóre instrukcje obsługi nie są zbyt dobre.

- Od czasu do czasu zegarki są sprzedawane z drugiej ręki i instrukcje nie są dołączone.

- Ogólna rada to nie zmieniać daty między 21:00 a 3:00, nie dlatego, że jest to ZAWSZE wymagane, ale dlatego, że jest to prawie zawsze "bezpieczna gra", więc dlaczego nie nauczyć się jednej poręcznej wskazówki, aby "rządzić nimi wszystkimi", zamiast próbować uczyć się różnych zasad dla każdego zegarka, który możemy nabyć? (Oczywiście nie dotyczy to Archera).

#46 ·
Tak, mój 2500c PO miał +0,5 dziennie. Niesamowite. Mam nadzieję, że będzie mniej niż 3, kiedy wróci.

Mój nowy Speedmaster Racing z mechanizmem 9900 chodzi teraz +0,3 s/dzień. Mam nadzieję, że tak zostanie.

Zgadzam się, że więcej niż +3 jest denerwujące, ponieważ wiesz, że mechanizm jest w stanie zrobić o wiele więcej.

#52 ·
Mam U-boota z mechanizmem U28, który, jak sądzę, to 2824-2. Po zakupie nakręcałem wskazówki w pozycji całkowicie wysuniętej, kiedy zauważyłem, że data zmieniła się o 01:30 zamiast o 12:00. Odesłałem zegarek i dokonali naprawy mechanizmu datownika, za którą próbowali mnie obciążyć, ale mogłem udowodnić na podstawie historii WatchTrackera, że nie regulowałem czasu w zakazanej strefie i odpuścili. Działa teraz świetnie [emoji3]

#53 ·
Muszę dodać moje doświadczenie, które właśnie się wydarzyło.

Przestrzegam tej zasady, kiedy zmienić datę, po prostu przesuwając wskazówki godzin i minut na dół, około godziny 6. Ale tym razem, po poprawnym ustawieniu daty, ustawiłem godzinę na aktualną 11.58! Następnie wcisnąłem koronkę z powrotem, nie zauważając, że nie przeszła do pozycji 0, ale znowu była w pozycji ustawiania daty! Następnie kilka razy nakręciłem zegarek! To było dziwne, ponieważ nie było oporu... Dopóki nie zobaczyłem, że zmieniam datę zamiast nakręcać!

Zmieniłem więc datę wiele razy na raz, około 1200, i byłem pewien, że ją zepsułem. Z tym że nie. Przetestowałem to kilka razy, zakręcając wskazówkami po północy i działa jak nowe.

Moje doświadczenie z ETA 2834-2, które jest oparte na 2824 (zmiana daty sprężynowej), jest takie, że go nie uszkodzi.

#56 ·
To po prostu zależy od mechanizmu. ETA 28... ma zmianę daty ładowania, która wykorzystuje sprężynę zamiast koła, dlatego jest trudniejsza, a nawet niemożliwa do uszkodzenia...
Dla 2824-2 lub 2892A2 masz rację. Dla 2836-2 jesteś w dużym błędzie.

Jeśli jest jedna rzecz, którą chcę tu ludziom uświadomić, to przeczytaj instrukcję i postępuj zgodnie z nią. Jeśli masz pytania, skontaktuj się z producentem zegarka.

W razie wątpliwości unikaj zmiany daty między 21:00 a 3:00.