WatchUSeek Watch Forums banner

Z której strony metalowej bransolety zegarka należy usunąć ogniwo?

90K views 44 replies 29 participants last post by  Disruptor1664  
#1 · (Edited)
Przed czy za zapięciem?

#4 ·
Jeśli jeden, weź ten po dłuższej stronie, jeśli dwa, po jednym z obu stron, itd. Jeśli nieparzysta liczba musi zostać usunięta, prawdopodobnie nie ma znaczenia, po której stronie zostanie usunięta większość. Zapięcie przesuwa się tylko o pół ogniwa na wewnętrznym nadgarstku.

Pozdrowienia,

Sjors

#5 ·
Jak się masz, bracie?

#7 ·
Wow, wiedziałem, że się myliłem. Usunąłem link po stronie godziny 12.

Nie wiem, czy zrobiłem coś złego.

To Rolex Submariner Style, zegarek Timex "Sub".

Zegarek jest tak duży, że zawsze leży pod kątem, przez co zapięcie jeszcze bardziej przylega do nadgarstka.

#10 ·
Dziękuję wszystkim.

Dostosowanie ogniw w bransolecie zajęło mi mniej niż minutę.

Właśnie wyregulowałem bransoletę tak, aby miała równe ogniwa po obu stronach, a zapięcie było równo na moim nadgarstku.

#11 ·
To, co działa na mój nadgarstek, to usunięcie i ponowne ustawienie ogniw (w razie potrzeby) po obu stronach zapięcia, tak aby, gdy zegarek leży na tarczy, a bransoleta jest uniesiona, niezapięta, składana część, która mocuje się do samego zapięcia, była mniej więcej równoległa do tarczy zegarka. Powoduje to, że zapięcie jest wyśrodkowane na bransolecie po jej zamknięciu. Następnie wystarczy użyć otworów do mikroregulacji w zapięciu, aby precyzyjnie dopasować dopasowanie.

Zamieszczę zdjęcie, gdy wrócę do domu, aby lepiej zilustrować, o czym mówię. To prawdopodobnie co najwyżej zasada, ponieważ każdy ma inne upodobania i potrzeby. Ale znacznie ułatwia to regulację bransolet, gdy wizualizuje się efekt końcowy, zamiast musieć szukać metodą prób i błędów.

#19 ·
To, co odkryłem, że działa na moim nadgarstku, to usunięcie i przesunięcie ogniw (w razie potrzeby) po obu stronach zapięcia, tak aby, gdy zegarek leży na tarczy, a bransoleta jest uniesiona, odpięta, składana część, która mocuje się do samego zapięcia, była mniej więcej równoległa do tarczy zegarka. Powoduje to, że zapięcie jest wyśrodkowane na bransolecie po zamknięciu. Następnie wystarczy użyć otworów do mikroregulacji w zapięciu, aby precyzyjnie dopasować dopasowanie.

Zamieszczę zdjęcie, gdy wrócę do domu, aby lepiej zilustrować, o czym mówię. Jest to prawdopodobnie w najlepszym razie zasada, ponieważ każdy ma inne upodobania i potrzeby. Ale znacznie ułatwia to regulację bransolet, gdy wizualizuje się wynik końcowy, zamiast musieć grzebać metodą prób i błędów.
Mam zegarek, który otwiera się w obie strony, więc obie strony składają się do środka i muszę dodać 1 ogniwo, po której stronie powinienem je umieścić 12 lub 6?

#15 ·
Zgadzam się z metodą Archera - zwykle wolę mieć nieco mniej ogniw po stronie 6:00.
+1. Wszystkie moje bransoletki mają dwa ogniwa mniej po stronie 6:00 (lub 18:00, jeśli wolisz).

#17 ·
Fajnie, dzięki.

Będę to doceniać.

#18 ·
Dzięki, nauczyłem się czegoś nowego.

#21 ·
To kwestia osobistych preferencji, moim zdaniem.

Niektórzy lubią, gdy ich zapięcia są idealnie wyśrodkowane na dole. Ja nie.
Z jakiegoś powodu moje bransoletki zawsze mają więcej ogniw po stronie godziny 12:00. Wewnętrzny zawias zapięcia wydaje się bardziej płasko chować, gdy preferuję jedną stronę, a tym samym jest wygodniejszy.

#22 ·
Na szczęście ten wątek został wskrzeszony, czekałem 11 lat na więcej opinii! 😂

#27 ·
To jest rodzaj pytania, które wymaga dużej ilości zdrowego rozsądku. Jeśli usuwasz 'parzystą' liczbę linków, zrób to równomiernie z obu stron. Jeśli liczba jest nieparzysta, tak naprawdę nie ma znaczenia, z której strony usuniesz dodatkowy nieparzysty link...

#30 ·
To jest rodzaj pytania, które wymaga dużej ilości zdrowego rozsądku. Jeśli usuwasz 'parzystą' liczbę ogniw, zrób to równomiernie z obu stron. Jeśli liczba jest nieparzysta, tak naprawdę nie ma znaczenia, z której strony zdejmiesz dodatkowe nieparzyste ogniwo...
Przełożenie ogniwa na drugą stronę zapięcia, gdy masz nieparzystą liczbę ogniw, może często zmienić sposób dopasowania zegarka. Może to nie dotyczyć wszystkich, ale w moim przypadku tak, więc tak, może mieć znaczenie, z której strony zdejmiesz dodatkowe ogniwo. Zdrowy rozsądek jest dobry, ale próby i błędy są lepsze.

#35 ·
Moje Hamiltony mają 6 ogniw po jednej stronie, 5 po drugiej, a zapięcie jest idealnie wyśrodkowane na spodniej stronie mojego nadgarstka. Zegarek leży idealnie i jest idealnie wyśrodkowany na moim nadgarstku i nie przesuwa się w żadnym kierunku, a pod pasek można wsunąć mały palec.
Proszę zdefiniować boki względem tarczy zegarka (godzina 12 lub 6).